Roeitrainer vs Crosstrainer: De voordelen, nadelen en 10 aanbevelingen!

Roeitrainer vs Crosstrainer: De voordelen, nadelen en 10 aanbevelingen!

oktober 19, 2020 Uit Door Rick

De roeitrainer vs de crosstrainer: welke past het beste bij jou? Daar kom je in deze blog achter.

Veel mensen denken er over na om een cardioapparaat voor thuis aan te schaffen, maar twijfelen over welk apparaat dit dan zou moeten zijn.

Waar veel mensen over twijfelen is of ze een roeitrainer of een crosstrainer aan moeten schaffen. Ieder apparaat heeft zo zijn voordelen en nadelen, dus een keuze maken is zeker lastig.

In deze blog komen de verschillende voordelen en nadelen aan bod. Daarnaast worden er verschillende tips gegeven met waar je op moet letten en worden er aan het einde ook aanbevelingen gegeven over 5 roeitrainers en 5 crosstrainers die je aan zou kunnen schaffen. Lees snel verder!

Roeitrainer vs Crosstrainer: Wat zijn de verschillen?

De roeitrainer en crosstrainer zijn twee totaal verschillende cardioapparaten en het ligt er dus eigenlijk aan waar jouw voorkeuren liggen wanneer je een keuze gaat maken.

Manier van bewegen

Het eerste verschil zit hem al in de manier van bewegen en dus de uitvoering op de apparaten.

Bij de roeitrainer heb je een zittende houding. Tijdens je gehele workout zit je op een stoeltje en beweeg je op en neer met je benen en armen op het niveau dat voor jou wenselijk is.

Bij de crosstrainer is dit een heel ander verhaal. Bij de crosstrainer heb je een staande houding, de gehele workout. Ook hier beweeg je met je armen en benen op en neer op het niveau dat voor jouw wenselijk is.

Kracht

Cardioapparaten zijn er natuurlijk niet om kracht te ontwikkelen, maar tussen de roeitrainer en crosstrainer zit wel degelijk een klein verschil in het uitoefenen van kracht.

Bij de roeitrainer zal iets meer kracht uitgeoefend moeten worden tijdens je workout. De kracht zal voornamelijk uit je bovenlichaam (vooral armen) gehaald moeten worden. Bij de crosstrainer is dit iets minder het geval.

Wanneer we kijken naar het verbranden van calorieën zit hier niet een enorm groot verschil in.

Gebruiksgemak

Ook gekeken naar het gebruiksgemak zitten er kleine verschillen tussen beide cardioapparaten en het is maar net de vraag of dit voor jou een probleem is of niet.

Ten eerste is de crosstrainer meteen te gebruiken. Je gaat er op staan en begint direct aan je workout (na het instellen van jouw trainingsniveau).

Bij de roeitrainer is dit iets anders. Voordat je begint moet je eerst je voeten vast maken met zogeheten straps. Deze zorgen ervoor dat je voeten in positie blijven en niet los schieten tijdens je workout. Dit is het eerste kleine verschil tussen de roeitrainer en de crosstrainer. Het is aan jou of je dit een probleem vind of niet.

Het tweede verschil qua gebruiksgemak zit hem in het volgende. Over het algemeen beschikken de iets luxere varianten van crosstrainers over meer trainingsmogelijkheden. Vaak zit er bij deze apparaten een scherm waarmee je bijvoorbeeld jouw training gemakkelijk kunt bijstellen tijdens je workout.

Bij de roeitrainer is dit in principe niet zo. Je bent constant met je handen/armen bezig en kunt je training niet zo maar bijstellen tijdens je workout. Wellicht is dit iets om over na te denken wanneer je een keuze gaat maken.

Crosstrainer

Roeitrainer vs Crosstrainer: de voordelen en nadelen

In deze paragraaf worden kort de voordelen en nadelen van de roeitrainer en crosstrainer overzichtelijk opgesteld.

Voordelen en nadelen roeitrainer

Voordelen:

 • Iets meer kracht voor nodig
 • Intensiever
 • Volledige lichaam wordt gebruikt
 • Niet blessuregevoelig
 • Kan prima thuis gebruikt worden

Nadelen:

 • Kan wat ruimte in beslag nemen (daarentegen zijn er ook inklapbare varianten beschikbaar)
 • Eentonig
 • Volledige lichaam wordt gebruikt (staat ook bij de voordelen, maar bij een blessure kun je deze dus niet meer gebruiken)
 • De uitvoering is belangrijk
 • Voeten vast maken met straps voordat je start
 • Lastig om tijdens workout aanpassingen in training te doen

Voordelen en nadelen crosstrainer

Voordelen:

 • Volledige lichaam wordt gebruikt
 • Aanpassingen gemakkelijk te doen tijdens workout
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Niet blessuregevoelig
 • Vaak scherm tot je beschikking
 • Makkelijk thuis te gebruiken

Nadelen:

 • Kan flink wat ruimte in beslag nemen
 • Eentonige oefening
 • Volledige lichaam wordt gebruikt (bij blessure dus niet te gebruiken)
 • Maximaal gebruikersgewicht

Roeitrainer vs Crosstrainer: Waar moet je opletten bij het aanschaffen van deze cardioapparaten?

In deze paragraaf gaan we dieper in op beide apparaten. Want waar moet je op letten voordat je een van deze twee aanschaft? Daar geven we je in deze paragraaf verschillende tips voor!

Afmetingen

Ten eerste is het belangrijk om te letten op de afmetingen van een roeitrainer of crosstrainer. De grootte van het apparaat zorgt er natuurlijk voor of het veel ruimte in beslag neemt.

Inklapbaar

De afmetingen van het apparaat maken in principe niet zo veel uit wanneer je het apparaat in kunt klappen en op kunt bergen na je training. Bij verschillende roeitrainers en crosstrainers heb je hier de mogelijkheid voor dus ook dit is een punt wat je in je achterhoofd kunt houden voordat je er eentje aan gaat schaffen.

Trainingsniveaus

Hoeveel trainingsniveaus heeft het apparaat dat je op het oog hebt? Ook dit is een aspect waar je op moet letten. Hoe meer trainingsniveaus het apparaat heeft, hoe lastiger je het jezelf kunt maken.

Gewicht

Het is erg handig om te letten op het gewicht van het cardioapparaat. Het scheelt namelijk nogal of de roeitrainer 13 kilo of 40 kilo of 80 kilo weegt. Ten eerste zegt dit iets over het materiaal waarvan het is gemaakt, maar natuurlijk is het apparaat ook makkelijker te verplaatsen wanneer het minder weegt. Let hier dus op en maak een weloverwogen keuze!

Maximaal belastbaar gewicht

Dit geldt in principe voor elk cardioapparaat dat je aan wilt schaffen, dus ook voor een roeitrainer en een crosstrainer. Elk apparaat heeft een maximaal belastbaar gewicht. Mocht dit onder jouw lichaamsgewicht liggen, is het natuurlijk verstandig om verder te kijken naar een apparaat dat beter bij jou past.

Over het algemeen kunnen de apparaten flink wat gewicht hebben, dus er zit voor iedereen wel wat tussen!

Hartslagfuncties

Veel sporters vinden het fijn om tijdens hun workout de hartslag in de gaten te houden en dan is het natuurlijk wel handig als deze mogelijkheid er is op het desbetreffende apparaat.

Weerstandsysteem

Roeitrainers en crosstrainers kunnen beschikken over verschillende weerstandsystemen. Zo heb je bijvoorbeeld een magnetisch weerstandsysteem, computergestuurde magneetrem, waterweerstand etc.

Mocht dit punt voor jou dus belangrijk zijn, is het verstandig om hier op te letten.

Aandrijving

Dit punt geldt alleen voor crosstrainers. Je hebt hier over het algemeen twee verschillende mogelijkheden in, namelijk aandrijving via het voorwiel of het achterwiel. Mocht dit voor jou van belang zijn, is het verstandig om hier op te letten voordat je een keuze maakt.

Roeitrainer

Roeitrainers vs Crosstrainers: 10 verschillende aanbevelingen

Nu we je informatie hebben gegeven over waar je je keuze van een roeitrainer vs crosstrainer op moet baseren, is het tijd om wat aanbevelingen te doen. Hieronder vind je 5 roeitrainers en 5 crosstrainers die we aanbevelen!

Roeitrainers

1. Roeitrainer Virtufit Row 1.0

De Virtufit Row 1.0 is een uitstekende roeitrainer en beschikt over een LCD scherm. Dit apparaat heeft 4 verschillende trainingsniveaus. Ook is het een erg compacte variant, waardoor het niet veel ruimte in beslag neemt.

Daarnaast is hij inklapbaar en weegt het maar 13 kilo, waardoor deze makkelijk te verplaatsen en op te bergen is.

Tot slot is het maximaal belastbare gewicht 115 kilo.

2. Tunturi Cardio Fit R20 Roeier

De Tunturi Cardio Fit R20 Roeier krijgt erg veel positieve reviews en is dus een goede aanbeveling.

Dit apparaat weegt 15 kilo en beschikt over transportwieltjes, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is.

Ook beschikt het over antislippedalen met verstelbare riemen. Het maximale belastbare gewicht van deze variant is 110 kilogram en het beschikt over 4 verschillende weerstandsniveaus.

3. Roeitrainer Focus Fitness Row 3

Lees hier mijn uitgebreide Focus Fitness Row 3 Review met alle ins en outs over dit apparaat!

Op zoek naar een variant met iets meer mogelijkheden? Dan is wellicht de Roeitrainer Focus Fitness Row 3 iets voor jou.

Dit apparaat heeft 12 verschillende trainingsprogramma’s en een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilogram. Het heeft ook 16 verschillende weerstandniveaus.

Daarnaast is het een inklapbare variant, waardoor het gemakkelijk op te bergen is. Tot slot beschikt deze roeitrainer over een trainingscomputer!

4. Roeitrainer VirtuFit Row 450

Lees hier mijn uitgebreide VirtuFit Row 450 Roeitrainer Review met alle ins en outs over dit apparaat!

Ook de Roeitrainer VirtuFit Row 450 beschikt over iets meer mogelijkheden. Zo heeft deze variant de beschikking over 10 verschillende niveaus.

Dit apparaat heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo en het is een inklapbare variant. Deze roeitrainer weegt 28 kilo.

Tot slot beschikt dit model over een ‘silent magnetic’ weerstandsysteem, waardoor je op een flexibele manier de weerstand aan kunt passen zonder dat dit een extreem hard geluid maakt.

5. VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro

Lees hier mijn uitgebreide VirtuFit Ergometer Semi-Pro Review met alle ins en outs over dit apparaat!

Op zoek naar een model met enorm veel opties? Dan is misschien de VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro iets voor jou.

Deze variant is inklapbaar en beschikt over 34 trainingsprogramma’s en 16 weerstandniveaus.

Ook heeft het een hartslagfunctie. Tot slot heeft het een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram.

Crosstrainers

1. Crosstrainer Focus Fitness Fox 3

De Crosstrainer Focus Fitness Fox 3 is een prima crosstrainer voor thuis. Het apparaat beschikt over 18 programma’s en 16 trainingsniveaus.

Het maximaal belastbare gewicht van deze variant is 120 kilogram en het apparaat zelf weegt 51 kilogram. Tot slot beschikt het over achterwielaandrijving. Lees hier onze uitgebreide Focus Fitness Fox 3 Review.

2. Christopeit Crosstrainer CT 3

Ook de Christopeit Crosstrainer CT 3 is prima crosstrainer voor thuis. Het beschikt over 1 programma en 8 weerstandniveaus. Ook heeft het een hartslagfunctie.

Het maximaal belastbare gewicht van deze variant is 100 kilogram. Ook beschikt het over antislippedalen en heeft het achterwielaandrijving.

3. VirtuFit iConsole CTR 2.1 Ergometer Crosstrainer

Deze variant beschikt over een hartslagfunctie en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram. Het apparaat zelf weegt 49 kilogram.

Dit model beschikt over maar liefst 24 programma’s en 32 niveaus en is dus vrij uitgebreid. Tot slot beschikt ook dit apparaat over achterwielaandrijving.

4. Crosstrainer Focus Fitness Fox 4

De Crosstrainer Focus Fitness Fox 4 de beschikking over 12 programma’s en 16 weerstandniveaus.

Het apparaat weegt 64 kilo en het maximaal belastbare gewicht is 135 kilogram. Ook beschikt het over een hartslagfunctie.

Tot slot heeft het in tegenstelling tot de eerder behandelde crosstrainers voorwielaandrijving.

5. Tunturi Star Fit C100 Crosstrainer

De Tunturi Star Fit C100 crosstrainer beschikt over 24 programma’s en 20 weerstandniveaus.

Daarnaast heeft het verstelbare pedalen en heeft het apparaat ook transportwielen, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is.

Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilogram en de aandrijving is elektrisch.

Niet gevonden wat je zocht?

Ik hoop dat ik je met bovenstaande informatie heb kunnen helpen met je keuze tussen een roeitrainer vs crosstrainer.

Mocht je niets gevonden hebben is dat zeker begrijpelijk, want er zijn vele verschillende opties.

Mocht je meer verschillende roeitrainers of crosstrainers met elkaar willen vergelijken, zou je zelf eens verder hier op bol.com kunnen kijken.

Ben jij op zoek naar professioneel materiaal of goed materiaal om thuis te trainen? Dan kan ik je adviseren om eens hier op Betersport.nl te kijken, zij hebben een erg breed assortiment aan verschillend materiaal.

Succes met het maken van je keuze!

Terug naar homepage

Terug naar blogoverzicht