De beste fitness schoenen: Mis deze tips en 4 aanbevelingen niet!

De beste fitness schoenen: Mis deze tips en 4 aanbevelingen niet!

mei 27, 2020 Uit Door Rick

Tijdens een zware legday is het wel zo fijn om een goed paar schoenen tot je beschikking te hebben, maar wat zijn nou in het algemeen de beste fitness schoenen?

Wanneer je een rondje in de sportschool loopt zal je allerlei verschillende soorten schoenen zien. Niet al deze schoenen zijn goed om te gebruiken bij krachttraining.

Je moet een weloverwogen keuze maken als het gaat om fitness schoenen. In deze blog lees je waar je fitness schoenen aan moeten voldoen en zie je verschillende aanbevelingen!

Waar voldoen de beste fitness schoenen aan?

In deze paragraaf gaan we eerst de vereisten aan fitness schoenen behandelen. Het is belangrijk om niet zo maar een paar sportschoenen aan te schaffen. Je zal naar verschillende aspecten van de schoen moeten kijken voordat je je aankoop doet. Lees ze in deze paragraaf!

Stabiliteit

Ten eerste is het belangrijk dat jij een schoen koopt die zorgt dat je stabiel staat. Dit betekent dat de zool van de schoen een goede structuur moet hebben.

De zool moet hard en dun zijn. De harde zool zorgt er voor dat jij voldoende kracht kan zetten met de rest van je lichaam.

Zorg dat je schoen past

Dit klinkt heel simpel. Maar toch zie je vaak dat sporters een te grote of te kleine schoen aan hebben. Zorg dat de schoen goed aansluit op je voet, maar dat ie natuurlijk wel nog flexibel genoeg is.

Het is dus belangrijk dat je wanneer je je schoen aan hebt, niet zo veel heen en weer kan bewegen met je voet. Dit is een teken dat ie niet goed aansluit. Verder is het belangrijk om voldoende grip te hebben met je fitness schoen!

Demping

Ben jij een fan van cardio? Of doe jij aan crossfit of HIIT? Dan is het vooral fijn om een schoen te hebben die zorgt voor een goede demping. Dit is namelijk beter voor je botten en gewrichten.

Vermijd fitness schoenen met gel of lucht in de zool

De schoenen die je ziet op de onderstaande afbeelding zie je regelmatig in de sportschool. Gebruik dus bijvoorbeeld geen nike airmax om je squats mee uit te voeren.

Schoenen met gel

De kans bestaat dat door de kracht en het gewicht je zolen kapot klappen. Daarnaast sta je helemaal niet stabiel, waardoor je de oefening niet goed uitvoert.

Wat zijn nou de beste fitness schoenen?

De beste fitness schoenen zijn dus schoenen die zorgen voor stabiliteit, goed aansluiten op je voet, wellicht een goede demping hebben en zorgen voor veel grip, maar er is nog een aspect waar je rekening mee moet houden.

Wat is namelijk jouw doel met fitness? Met andere woorden: Waar ga jij je nieuwe schoenen voor gebruiken.

Er zijn verschillende fitness schoenen te verkrijgen. Het ligt er een beetje aan wat jouw doel is met het fitnessen, want het is een breed begrip.

Doe jij aan crossfit? Alleen aan cardio? Combineer jij krachttraining met af en toe cardio? Doe jij aan HIIT?

Dit zijn allemaal aspecten waar je over na moet denken. In de komende paragrafen worden verschillende schoenen toegelicht die passen bij de verschillende doelen die je zou kunnen hebben rondom fitness.

All Stars

Ja, je leest het goed. All Stars zijn uitstekende schoenen om krachttraining mee uit te voeren. All Stars hebben namelijk een platte, dunne en harde zool wat zorgt voor stabiliteit.

Het enige nadeel is dat de zool wat flexibel is en dus niet heel stevig. Maar het is zeker een goede schoen om krachttraining mee uit te oefenen!

All Stars

Je zou de lage versie van de All Stars kunnen aanschaffen, maar aanbevolen wordt om de hoge versie te kopen mocht je op zoek zijn naar fitness schoenen. De hoge versie zorgt er namelijk voor dat ook je enkel wat meer wordt gestabiliseerd.

Ondanks dat je het in eerste instantie niet zou zeggen zijn All Stars prima te gebruiken als fitness schoenen!

Crossfit schoenen

Ook crossfit schoenen zijn goede schoenen om te gebruiken tijdens het fitnessen. Crossfit schoenen voldoen aan alle vereisten. Ze hebben namelijk een goede structuur en hebben een platte zool.

Ook wordt je enkel goed gestabiliseerd! Daarnaast zijn ze vrij flexibel. Crossfit schoenen zijn enorm allround, waarmee ik bedoel dat dit eigenlijk altijd een goede keuze is.

Sporters die aan crossfit doen, doen aan krachttraining, moeten springen, klimmen, rennen en noem het maar op. Deze schoenen zijn dus best wel allround en dus zeker een goede keuze om aan te schaffen voor mensen die doen aan fitness.

Goede crossfit schoenen zijn bijvoorbeeld de Reebok Crossfit Nano X en Nike Metcon.

Reebok Crossfit Nano X

Naast dat de Reebok Crossfit Nano X er gewoon goed uit ziet, zijn ze ook ondersteunend erg goed. Daarnaast zijn ze erg flexibel.

Verder hebben ze een stevige grip en zijn ze erg comfortabel!

Nike Metcon

Deze lijn van Nike bestaat al een aantal jaren en wordt steeds verder geoptimaliseerd voor de beste ervaring.

Deze schoenen staan bekend om de stabiliteit en stevigheid. Ook zijn ze duurzaam. De nieuwste versie (Nike Metcon 6) heeft nu ook een bovenkant met gaatjes erin zodat de schoenen goed ventileren.

Gewichthefschoenen

De derde en laatste aanbeveling zijn gewichthefschoenen. Deze schoenen zijn uitermate geschikt om krachttraining mee uit te oefenen.

Gewichthefschoenen zorgen voor erg veel stabiliteit. De zool is namelijk erg hard en plat. Verder zorgen deze schoenen er voor dat je een goede grip hebt en dus niet zo makkelijk weg kunt glijden.

Ook zit er in deze schoenen vaak een verhoging in het achterste gedeelte van de schoen. De verhoging zorgt er voor dat het gemakkelijker wordt om dieper te zakken. Dit komt de uitvoering van de squat bijvoorbeeld ten goede.

Goede gewichthefschoenen zijn de Adidas Powerlift schoenen van adidas of de Nike Romaleos.

Adidas Powerlift schoenen

Dit is een van de beste krachttraining schoenen. Het heeft zoals gezegd een verhoogde hak, het is enorm stabiel en heeft veter + klittenband sluiting. De voorvoet is daarnaast een klein beetje open voor een goede ventilatie.

Nike Romaleos

Deze schoenen lijken enorm op die van Adidas in de vorige paragraaf. Ook deze zijn erg stabiel en hebben veter + klittenband sluiting!

De schoen heeft een relatief hoge hak, maar dit is wel perfect wanneer je echt zwaar gaat liften.

Conclusie

Concluderend is het dus belangrijk om te letten op de zool van de schoen. Deze moet zorgen voor stabiliteit, is plat, hard en passen goed. Daarnaast is het niet verstandig om schoenen aan te schaffen met lucht of gel in de zool.

Denk er daarnaast dus goed over na wat jouw doel is met fitnessen. Je kunt hier namelijk je keuze op baseren!

De beste fitness schoenen om aan te schaffen zijn uiteindelijk de schoenen die voldoen aan de bovenstaande vereisten. Denk hierbij aan All Stars, crossfit schoenen en gewichthefschoenen.

Ik hoop dat ik je hiermee van goed advies heb voorzien. Succes met trainen!

Terug naar homepage

Terug naar blogoverzicht